2012. április 20.

Bee and Flower: fülledt és füstös amerikai bárzene Budapesten és Szegeden

Képzeljük el a Portisheadet egy (még hozzájuk képest is) nagyon borult, esős októberi délutánon, és támogassuk meg a hangzást tiszta hegedűkkel és vontatott ritmusokkal.. nagyjából így lehet a legjobban leírni Dana Schechter és zenekara, a Bee and Flower dalainak hangulatát. A New York-Berlin tengelyen működő, finom és kellemes koncertélményt kínáló együttes május 15-én a budapesti A38 Hajó Motorbárjában, 16-án pedig Szegeden szerepel.


Bár a beltéri dohányzást éppen a közelmúltban tiltották be véglegesen a hazai szórakozóhelyeken, a Bee and Flower zenekar és Dana Schechter hangja éppen azt a keserédes romantikát képes megidézni, amit igazán a füstös bárok sokat látott bárzongorája közelében lehetett megtapasztalni. Az amerikai születésű Dana nem csak karakteres, csábos hangja révén ismert, hiszen basszusgitárosként, zeneszerzőként, és grafikusként is dolgozik – a Bee and Flowert például akkortájt hozta létre, amikor éppen a Swans-ből ismert Michael Gira egyik experimentális zenekarában bőgőzött.


A maga köré gyűjtött zenészeknek is impozáns renoméja van: társai olyan előadók mellett bizonyítottak már, mint a Nick Cave and the Bad Seeds, a Calexico, Keren Ann, Laurie Anderson, Iggy Pop, az Angels of Light, Stephan Eicher és a Swans.  – ezek az előadók mind kötődnek az 1999 óta létező Bee and Flowerhez és albumaihoz. Maga a zene pedig melegen ajánlott a Neurot Records ismerőinek – egyébként itt jelent meg 2003-ban a debütáló album is, és az egyik első klipet is Josh Graham rendezte: 


A Bee and Flower harmadik, Suspension című lemeze március közepén jelent meg, és teljes egészében meghallgatható a weboldalon. A készítésben ezúttal is számos vendégművész segédkezett: Martin Bisi (Dresden Dolls, Swans, Sonic Youth), Ingo Krauss (Crime & the City Solution, Tindersticks), Martin Wenk (Calexico), Toby Dammit, Paul Watson (Sparklehorse), és J.G. Thirlwell (Kronos Quartet, Foetus) is szerepel. A Waiting Room című dalhoz videó is készült, ami kiválóan illeszkedik a zenekar álomszerű hangulatvilágához:


A fentiek alapján is látható, hogy a Bee and Flower a zenéje és koncertjére az egyik legjobban illeszkedő magyar kifejezés a zenei ínyencség lehetne - ám a szófordulat elcsépeltsége miatt eltekintünk a használatától. A budapesti koncertre exkluzív körülmények között, az A38 Hajó 100 fő befogadására alkalmas Motorbárjában kerül sor, belépőjegyek korlátozott kaphatók a helyszínen és a Wave lemezboltban. Másnap Szegeden is sor kerül egy fellépésre, méghozzá a Vármúzeumban.

a Negative Art bemutatja: Suspension Tour
2012. május 15., kedd 20:30
Budapest, A38 Hajó Motorbár
Bee and Flower + support
Belépő: elővételben 1500 Ft, a helyszínen 2000 Ft.
Jegyek kaphatók az A38 Hajón és a Wave-ben.

2012. május 16., szerda 20 óra
Szeged Várkert Múzeum

Kapcsolódó weboldalak: