2010. március 2.

Combichrist: önálló budapesti bulit ad a Rammstein előzenekara

A hazai rajongók kedvéért beáldozzák szabadnapjukat a németeknél is keményebb ipari zenészek


A kemény ipari zenék rajongói március 16-án este a Rammstein budapesti koncertjén tombolnak majd, egy kicsivel a németek színpadra lépése előtt pedig a szintén fellépő kőkemény indusztriál csapat, a Combichrist produkcióját őrjönghetik végig – még ha sokan talán nem is tudnak erről. A még náluk is keményebb arcok pedig másnap egy egész estét kapnak az ipari ütemekből és a torz zajongásból, ugyanis március 17-én az A38 hajón egy önálló buli keretében is színpadra áll a Combichrist!

Bár kétség sem fér hozzá, hogy a Rammstein igen látványos és sokkoló produkcióval áll majd elő március 16-án a Papp László Budapest Sportarénában, az est legbrutálisabb produkciója az előzenekarként szereplő Combichristé lesz – akinek volt már szerencséje megtekinteni a norvég-amerikai csapat korábbi, két dobost felvonultató hazai fellépéseit, esetleg belefutott a banda valamelyik videójába vagy művértől tocsogó fotójába, az pontosan tudja, mire gondolunk.

A Combichrist ugyanis még annyira sem próbál a nagy többség számára elfogadható, megemészthető zenét produkálni, mint amennyire például a Prodigy vagy Marylin Manson teszi.. aki nem hiszi, tekintse csak meg az alábbi videót. Ehelyett Andy LaPlegua és csapata egy komoly underground gyökerekkel bíró, következetesen kompromisszummentes műfaj egyre ismertebb képviselőjeként menetel előre.


Senki sem lepődik meg azon, hogy az ehhez kapcsolódó zene sem éppen a lágy harmóniákról ismerszik meg: gépies, robotszerű, hideg hangzás, ami 4/4-es ütemekre épül, sötét tónusú, agresszív hatásokkal. Underground körökben a műfaj electronic body music (EBM) néven ismert, s a Combichrist még ennek az - amúgy is feszes és hangos - irányzatnak képviseli egy „mégdurvább” változatát, amit sokszor csak aggrotech-nek, terror EBM-nek vagy hellektro-nak becéznek.

Turnézni bizony egyike a világ legfárasztóbb melóinak: a rengeteg utazás mellett csak a színpadok deszkái és az őrjöngő közönség jelent némi állandóságot az ember életében. Azért persze nem kell sajnálni a „rocksztárokat”, a Combichristnak pedig kifejezetten hálás lehet a közönség azért, hogy a fárasztó turné közepette rendelkezésére álló pihenőnapot beáldozza a hazai hardcore rajongók kedvéért. Így igaz: a március 16-ai Arénás koncertet követően másnap, 17-én ismét Budapesten játszik a zenekar, ezúttal már persze headlinerként, csak a legkeményebb arcoknak.

Pokoli jó hangulatra készülhetünk tehát az A38 hajón, ahol a Combichrist előtt a hazai First Aid 4 Souls is színpadra lép, mely határainkon kívül már nagy népszerűségnek örvend: több külföldi megjelenés és olyan nagy csapatok remixei kapcsolódnak a FA4S nevéhez, mint például a Depeche Mode vagy az Einstürzende Neubauten. A Ministry-től a DM-en át a Juno Reactorig terjedő zenei hagyományokra épülő alkotásaikban tudatosan keverik a noise zenék finom brutalitását a trance pszichedelikus pulzálásával, a new wave telt dallamaival vagy éppen az indusztriális metál szigorú zúzásával. A két csapat budapesti koncertjére jegyek kaphatók országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, és a www.ticketportal.hu oldalon – kezelési költség nélkül, akár otthoni jegynyomtatással is.

a Negative Art Prod. bemutatja:
2010. március 17., szerda 20 óra
Budapest, A38 Hajó
Combichrist, First Aid 4 Souls koncertek
Belépő: 4500 Ft.
Kapcsolódó weboldalak:
Hallgatnivaló, látnivaló: