2007. május 9.

DE FACTO - Karizma


"Víznek illatát hozod felém,
mert úgy akartad, hogy a szomjazók dalát üvöltsem én.
Édes íze volt, az ajkak sokat vártak.
Hosszú ébredés hatol beléd."
(Ragyogás)

Az 1996-ban alakult De Facto most megjelenő harmadik albumával minden eddiginél szebb formában közvetíti üzenetét a nagyközönség felé: a Karizma egy olyan kiforrott rockzenei lemez, mely a '80-as évek klasszikus rock és wave együtteseinek (Simple Minds, Marillion, The Cult, The Mission, New Order) alkotásait idézi, természetesen modernizált hangzással, s így a De Facto egyedülálló színt képvisel a magyar alternatív zenei palettán.

A korábbiakhoz képest befogadhatóbb hangvételű, kiemelkedő hangszeres tudással előadott zene mellett a dalszövegek cseppet sem lettek könnyedebbek: Tóth Gyula énekes-gitáros-dalszerző személyes ihletettségű és elgondolkodtató témaválasztású, sokszor sejtelmes versei érzékeny, nyitott gondolkodású emberekhez szólnak - szerelemről, emberről, Istenről - mindenkinek.

Bár az együttestől idegen a kizárólag kommerciális alapokon történő igénytelen zenegyártás, az új albumon jópár slágergyanús dal is szerepel: a www.defactoweb.hu oldalon már meghallgatható nyitótétel, az Angyalszív egyszerre nyújt igényes, tartalmas, ám mégis jól megjegyezhető, fogós témákkal és szólókkal operáló hallgatnivalót. Ez lesz az első dal az albumról, melyhez videóklip is készül, ami május 10-én debütál a magyar zenetévé adásában, s hamarosan továbbiak követik.

A zenekarral a nyár folyamán számos koncerten találkozhat majd a nagyérdemű: a május 18-ai lemezbemutató után példaképük, a Marillion előtt is szerepelnek majd május 25-én, majd sorra feltűnnek a nyári fesztiválokon is.

Kapcsolódó weboldalak: