2007. május 16.

THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT - Regő Rejtem


Hát nyílj most meg ég,
ősök szavát visszhangzó tér,
ajtód Hét-világra tárd ki,
Hej hej hej regő rejtem"
(Regő Rejtem)
"Egy vagyunk mind, rögből Élet 
maggyermek Föld-bölcsőben
Fény vagyunk mind, tüzes Lélek,
mely izzik, lüktet, újul, szület"
(Rögből élet)

Tóth Ágnes és Szabó Mihály zenekara, a The Moon and The Nightspirit eddig jórészt külföldön aratott sikereket - annak ellenére (vagy éppen azért), hogy zenéjük valóban magyar-, és valódi folkzene, a szó legnemesebb értelmében.

A portugál Equilibrium kiadónál megjelent Regő Rejtem című második albumuk maximális igényességel megszerkesztett zenei utazást kínál egy olyan világba, melyet pogány népmesék, ódon magyar népzenék és a természet szépsége ihletett. Az új album és a felhasznált hangszerek (kaval, citera, doromb, illetve egy nagyméretű, kétfenekű makedón dob, a tapan) az ősi táltosok "révüléssel révülő" varázslatos világába repít minket. A dalokat a páros saját, Elysion névre hallgató stúdiójában rögzítette, élőben pedig három kísérő zenész segítségével adják elő őket.

A 2003-ban alakult együttes nemrég Belgiumban lépett fel többezres közönség előtt, majd egy olaszországi fesztiválon szerepelt. Az angol nyelvű debüt után az Ágnes festményeivel illusztrált, digipak formátumban megjelent Regő Rejtem albummal ismét visszatérnek anyanyelvükhöz, ami előrevetíti, hogy a határainkon kívül már ismertségnek örvendő páros zenéjét végre itthon is elismerésben részesítik. A booklet mindenesetre a szövegek angol fordítását is tartalmazza, hiszen az együttes üzenetét a zene, a szövegek és az illusztrációk csak egységben képesek átadni - s ez az üzenet minden népzenét kedvelő, illetve a magyarság kultúráját és múltját megismerni igyekvő hallgató figyelmére igényt tart.

Az album bemutatójára május 18-án kerül sor a Kultiplexben, s a nyár folyamán többek között a pécsi Folk&Roll Fesztiválon és más világzenei rendezvényeken is feltűnnek majd.