2012. november 13.

Sonata Arctica: ismét Budapesten a finn power metal zenekar

November 25-én legfrissebb albumával érkezik Budapestre az egyik legnépszerűbb finn power metal zenekar, azaz a Sonata Arctica. A monumentális billentyűfutamokat védjegyként használó, és az elmúlt albumokon a progresszivitás irányába elmozduló együttes Stones Grow Her Name című új lemezén eddigi zeneiségének minden emlékezetes megoldását összegyűjti. A Club 202-ben tartandó koncerten egy másik fiatal finn csapat, a Battle Beast is szerepel majd.


A kemény munka mindig meghozza gyümölcsét – de egy zenekar esetén nem feltétlen lesz kifizetődő, hacsak nem adsz bele egy jó adagot összetéveszthetetlenül egyedi jellemvonásokból, és a füleknek újdonságként ható zenei megoldásokból. A finn Sonata Arctica a kezdetektől fogva tisztában van ezzel a törvényszerűséggel, és talán ennek is köszönhető, hogy egy relatíve underground műfajt képviselve, az mp3-ak és letöltések korában is képesek voltak mintegy 600.000 példányt eladni a korábban megjelent 6 albumukból. Bő másfél évtizedes karrierjük során kimért tempóban, ám annál jobb minőségben szállították a lemezeket: az Ecliptica című első kiadvány még 1999-ben, a hatodik, minden korábbinál progresszívebb The Days Of Grays pedig 2009-ben jelent meg, és mindegyik aranylemezes státuszt vívott ki magának Finnországban, de szerte a világon is ismertté tette a Sonata Arctica nevét. Az új album, a Stones Grow Her Name pedig minden bizonnyal követi az elődök példáját, hiszen a korong máris aranylemez.

A kezdetben hard rock zenekarként indult Sonata Arctica a rengeteg billentyűtémával díszített, gyors, dallamos metal egyik legsikeresebb képviselőjeként vált ismertté. A zenekar már az első években rögtön a power metal elitben találta magát: 2000-ben a Rhapsody és a Stratovarius társaságában turnézták körbe Európát, a következő években pedig újabb albumaikkal már az Iron Maiden előzenekaraként koncerteztek Japánban több tízezer ember előtt, majd a Nightwish oldalán vették be az öreg kontinens nagyvárosait.

Idén megjelent új albumuk készítésekor a korábbi sikereknek megfelelően magas elvárásokkal néztek szembe. A Stones Grow Her Name egybeforrasztja eddigi életművüket, vagyis egyszerre van jelen a korábbi albumuk lendületes, fogós power metalja és a legutóbbi lemezek teátrálisabb, progresszívebb megközelítése. A frontember Tony Kakko elmondása szerint nagyon komoly munka áll mögöttük, mely az elmúlt két évet ölelte fel, hiszen az új dalok a kiterjedt turnék alatt születtek. A zenekar I Have A Right című új videója itt látható: 


A turné másik szereplője szintén egy finn zenekar: a Battle Beast 2008-ban alakult, és a hagyományos heavy metal vonalon mozog: old-school riffek, monumentális kórusok és velőtrázó sikolyok adják az erőteljes dalok magvát. A fiatal csapat 2010-ben már az Iron Maidenből ismert Blaze Bayley turnéján ismertette meg magát a finn közönséggel, majd hamarosan egy finnországi tehetségkutató győzteseként juthattak el a németországi Wacken Open Air Fesztiválra, ahol 26 zenekar közül kerültek ki nemzetközi győztesként. Ennek köszönhetően sikerült leszerződniük a Nuclear Blast kiadóval, így debütáló albumuk idén a világ legnagyobb metal kiadójánál jelent meg újra. Idén áprilisban pedig a Nightwish előzenekaraként jártak többek között Budapesten is, ezúttal pedig egy új énekesnő, az elődje által támasztott mércét magabiztosan megugró Noora Louhimo vezetésével érkeznek november 25-én a Club 202-be.

a Concerto Music bemutatja:
2012. november 25., vasárnap 19 óra
Budapest, Club 202
Sonata Arctica, Battle Beast koncertek
Belépő: elővételben 5900 Ft, a koncert napján 6900 Ft
Jegyek kaphatók országszerte a Ticketportal (www.ticketportal.hu) és a Ticket Express (www.tex.hu) hálózatában, valamint a Hammer Zenebarlangban, a Headbangerben és a CD Pincében, továbbá a www.concerto.hu weboldalon.

Kapcsolódó weboldalak: