2013. augusztus 27.

Finntroll, Týr, Skálmöld: folk metal hősök a Club 202-ben

Idén megjelent új lemezével érkezik szeptember 13-án Budapestre a folk metal egyes számú, 15 éve működő képviselője, a Finntroll. Ezen az estén két további, hazánkban már jól ismert csapat is játszik a Club 202-ben: a Feröer-szigeteki Týr a napokban megjelenő albumát mutatja be, a programot pedig az autentikus izlandi témákat feldolgozó viking metal banda, a Skálmöld nyitja.

Az északi népek mitikus lényei, a trollok hatalmas termettel és fizikai erővel rendelkező, nem egyszer groteszk fizimiskájú, s így vicces kinézetűnek ható lények. Persze a tény, hogy olthatatlan étvággyal vágynak az emberhús fogyasztásra, már nem teszi őket annyira humorossá és népszerűvé. Ennek is köszönhető, hogy a Finntroll tagjai úgy szeretnének a heavy metal trolljaivá válni, hogy ők inkább a sör után vágynak olthatatlan szomjjal. A groteszk, egyszerre ijesztő és humoros külső, a vad energiák azonban ugyanúgy megvannak bennük, mint a skandináv erdőségek állítólagos óriásaiban.

Hatodik, Blodsvept című lemezük visszahoz egy kicsit az első albumok nyers erejéből. A fő dalszerző, Trollhorn elmondása szerint „egy lépést visszaléptek, így az eredmény kevésbé lett kimunkált és nyakatekert. A Blodsvept nagyjából a 2010-es Nifelvind őrületét idézi, kombinálva azt a 2004-es Nattfödd természetes megközelítésével. Nyers, erőteljes és dallamos – ez a három tulajdonság jellemzi legjobban a lemezt, nem kifelejtve persze a humort sem, amely a banda összes művének megemésztéséhez szükséges.

A Finntroll soha nem próbálta magát túl komolyan venni: saját elmondásuk szerint leginkább egy nagy rekesz sör és némi vodka elfogyasztása volt az oka annak, hogy a csapat egyáltalán megalakult 1997-ben, egy átmulatott éjszaka után. Maga az ötlet - miszerint ötvözzük a jazzhez és a foxtrotthoz hasonló finn zenei stílust, a humppát black metallal, és nevezzük magunkat trolloknak – rendkívül sikeresnek bizonyult: hasonló felfogású folk metal zenekarok egész armadája követte a Finntrollt az elmúlt évtizedben.

A jó 15 éves működés alatt persze a Finntroll is kipróbált már ezt-azt – aktuális lemezükön például a folkos black/death témák mellé ska, latin zene, psychobilly és klezmer hatások is érkeztek. Egyik legutóbbi, Häxbrygd című daluk itt látható:


A turné második zenekara a a Feröer-szigeteki Týr, melynek Valkyrja címen, most szeptemberben jelenik meg a hetedik stúdiólemeze. Az új kiadvány egy konceptalbum, mely egy névtelen viking harcosról szól, aki családját hátrahagyva csatába indul, hogy lenyűgözze a valkűröket. Ezek azok az isteni lények, akik az északi népek hite szerint az elesettek közül válogatják ki a legrátermettebb harcosokat, hogy aztán Valhallába vigyék őket, ahol a leghatalmasabb isten, Odin mellett küzdhetnek majd a világvégén (Ragnarök) elkövetkező hatalmas csatában. Az új albumról a Blood of Heroes című dal máris meghallgatható a www.metalblade.com/tyr oldalon.

A szintén fellépő izlandi Skálmöld sem ismeretlen már a magyar koncertlátogatók előtt, hiszen a viking metal csapat szerepelt a 2011-es Heidenfest fesztiválon is. Autentikus hangzásukat az biztosítja, hogy szövegeik az izlandi költészet szigorú szabályai szerint íródnak, és az északi mitológiára, az izlandi sagákra koncentrálnak. Legfrissebb videójuk, a Gleipnir néhány napja jelent meg:


a Concerto Music bemutatja: Blodsvept Over Europe Tour
2013. szeptember 13., péntek 18 óra
Budapest, Club 202
Finntroll, Týr, Skálmöld koncertek
Belépő: 4500 Ft.
Jegyek kaphatók a Tickeportal és a Ticket Expressz hálózatában,a CD Pince, Hammer Zenebarlang, Headbanger üzletekben, valamint a Club 202-ben és www.concerto.hu oldalon.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.concerto.hu
http://www.tyr.fo/
http://www.skalmold.is/

https://www.facebook.com/concertoconcerts
https://www.facebook.com/events/519493018108147/