2013. augusztus 21.

Mercenary, Omnium Gatherum: dallamos extrém metal koncertek szeptemberben

Annak ellenére, hogy a svédországi Göteborg nevével is fémjelzett dallamos extrém metal egyike a legnépszerűbb metalzenei stílusoknak, az elmúlt időszakban nem sok efféle zenekar turnéja vetődött el Magyarországra. Ezen a hiányon enyhít némileg a Hammer Concerts szeptember 5-ei rendezvénye, ahol a dán Mercenary, a finn Omnium Gatherum, a szintén dán Essence és a hazai Miserium játszik a Soroksári úton található ShowBarlangban.

Igazi veterán zenekar a szeptember 5-ei koncert fő fellépője: a Mercenary még 1991-ben kezdte működését, és nemrég megjelent, Through Our Darkest Days című lemezük immár a hetedik a sorban. Más szempontból viszont kifejezetten friss és újszerű megközelítéssel találkozhatunk az új lemezen, hiszen a banda jelenlegi, fiatal zenészeket szerepeltető felállása csak néhány éve alakult ki és vett lendületet. Az új csapat működőképességét az előző, beszédes című Metamorphosis lemez sikere bizonyította.

A Mercenary dalokban keverednek nagyívű dallamok a death metal agresszivitásával, de a heavy metal más műfajai, így a power metal is visszaköszön időnként – ennek tudható be, hogy a banda produkcióját szinte bármilyen metal közönség örömmel fogadja: játszottak már a Megadeth, az Arch Enemy, a Nevermore, a Death Angel vagy éppen King Diamond előtt is. Új lemezüket teljes egészében végighallgathatjuk az alábbi linken:


Az este kettes számú szereplője a finn Omnium Gatherum. A hattagú csapat szintén dallamos death metalban utazik, és ők sem most kezdték az ipart: a Beyond című idei lemez a hatodik stúdióalbumuk. A klasszikus death metal hörgés és hangzás mellett nem csak a húzós dallamok, hanem a jól kitalált, koncepciózus dalszövegek is karakteres összetevői a csapat zenéjének. Az új lemez például az egyén életének sorsfordító sarokpontjait szedi össze, melyeken mindenkinek át kell esnie előbb vagy utóbb. A dalok arról a lelki erőről szólnak, amelyre szükségünk van ahhoz, hogy a fontos pillanatokban képesek legyünk megtenni a szükséges lépéseket, és túllépjünk a mindennapi, fájdalmas és örömteli dolgokon is. Az Omnium Gatherum The Sonic Sign című friss videóját itt láthatjuk:


A harmadik külföldi vendég szintén Dániából érkezik: az Essence 2005-ben alakult, és 2011-ben készítette el debütáló albumát. A fiatal thrash metal csapat hamarosan Dánia új kedvencévé vált, és számtalan koncert révén szerzett komoly színpadi tapasztalatot. 2012-ben ők nyerték meg a Rock The Nation Awardot, így második, Last Night Of Solace című lemezük már a NoiseArt kiadónál készülhetett el, s a munkában producerként Peter Tägtgren is közreműködött. Gemstones című klipjük itt látható:


Hazai fellépőként üdvözölhetjük majd a Miseriumot, mely komor hangulatú, göteborgi elemekkel is kísért progresszív metalt játszik, és bemutatkozó nagylemezük, a Return To Grace nemrég készült el. Az album a szolnoki Denevér stúdióban nyerte el végső formáját és kiváló minőségét, amire garancia a tagság komoly hangszeres tudása: Tari Szabolcs gitárművészként, Álmos tuba, Tóth Péter ütőhangszer szakon diplomázott a Zeneakadémián, a basszusgitáros Renge Zsolt pedig zeneművészeti szakközépiskolát végzett, s most Petivel együtt zenél a Zuglói Filharmónia Szent István Király Szimfonikus Zenekarban. A Miserium fő hatásai között olyan bandák szerepelnek, mint pl. a Nevermore, a Katatonia, az Evergrey, az Anathema, az Opeth, a Cynic vagy a Pain Of Salvation. Legfrissebb, Nebula Helix című videójuk itt látható:


A négy zenekar budapesti koncertjére Soroksári úton, a Művészetek Palotájával szemben lévő Közvágóhíd gyártelepen működő szórakozóhelyen, a ShowBarlangban kerül sor, melyet tömegközlekedéssel és autóval is könnyen meg tudunk közelíteni. Jegyek már kaphatók!

A Hammer Concerts bemutatja:
2013. szeptember 5., csütörtök 19 óra
Budapest, ShowBarlang (1095 Budapest, Soroksári út 58.)
Mercenary, Omnium Gatherum, Essence, Miserium koncertek
Belépő: elővételben 2999 Ft, a helyszínen illetve a Ticketportal hálózatában 3999 Ft.
Jegyek kaphatók: Hammer Zenebarlan, Headbanger, CD Pince, Viking, Ticketportal

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.hammerworld.hu
http://www.mercenary.dk/
http://www.omniumgatherum.org/
http://www.essencemetal.com/
http://www.miserium.com/

https://www.facebook.com/hammerconcerts
https://www.facebook.com/showbarlang
https://www.facebook.com/events/158298181024396/