2013. augusztus 9.

VHK, ETA és Jello Biafra a Fekete Zaj Fesztiválon

Jövő hét végén, az augusztus 20-ai négy napos ünnep alatt zajlik a Dürer Kertben az idei Fekete Zaj Fesztivál. A rendezvény négy játszóhelyén a német Atari Teenage Riot és az angol Andy Cairns mellett a Vágtázó Halottkémek és még 60 zenekar játszik, valamint megtekinthetjük a Freak Fusion Cabaret vándorcirkuszokat idéző, sötét humorral fűszerezett varieté műsorát is. A háromnapos fesztivál ráadás bulijára az A38-on kerül sor augusztus 19-én, ahol Jello Biafra előtt a '80-as évek betiltott hazai punk legendája, az ETA is játszik.

Bár az idei Fekete Zaj Fesztivál helyszíne megváltozott a korábbiakhoz képest, vannak azért fix pontok: ilyen a VHK koncertje, hiszen Grandpierre Atilla és zenekara ezúttal is játszik a fesztiválon, augusztus 17-én. Előttük és utánuk a magyar underground klubélet meghatározó bandái játszanak, köztük a Psycho Mutants, az Alba Hyseni Project, a Kobza Vajk Group (a német Thomas Gundermannal kiegészülve), a Pozvakowski és a The Moon and the Nightspirit. Az este végén a nagyteremben az „orosz Dead Can Dance”, azaz a Theodor Bastard zenél.

Augusztus 19-én, a fesztivál ráadásnapján az A38 Hajón játszik Jello Biafra és Guantanamo School of Medicine nevű bandája. A Dead Kennedys egykori énekese amúgy évtizedek óta a VHK egyik nagy rajongója: anno egy NoMeansNo lemezt cserélt el az első Vágtázó albumra. Nem sokkal ezután Jello saját, amerikai kiadója, az Alternative Tentacles ki is adta VHK első lemezeit. Sok évvel később, 2010-ben pedig egy közös koncertre is sor került: Jello Biafra és a VHK 2010-ben a West-Balkán színpadán szerepelt közösen.

Az A38-as ráadásbulin az amerikaiak és a hazai Kollaps mellett a magyar punktörténelem egyik korai képviselője, az ETA is színpadra lép. Az ETA az 1980-as évek legelején alakult, és a CPg, a Kretens, a Neurotic és sok más zenekar mellett az akkori kommunista rezsim legfiatalabb, és legradikálisabb kritikusának számított. A albumot soha ki nem adó, de a kalózmásolatok és koncertjeik segítségével nagyon rövid idő alatt ismertségre szert tevő ETA főként a UK Subs, az Agent Orange vagy éppen a Stooges számait dolgozta fel, méghozzá a korszak viszonyait figyelembe véve igen jó színvonalon.

Bár a köztudatban a punk főleg baloldali nézetekkel szimpatizáló zenei közösségként ismert, a közép-európai kommunista diktatúrák szorításában a műfaj mondanivalója is módosult: elsősorban rendszerellenessé vált, és akkora balhét volt képes csapni, hogy arra végül a rezsim reagált is: a CPg tagjaira börtön várt, az ETA pedig a sorozatos megfélemlítés után a feloszlás mellett döntött. Az azóta eltelt évtizedek során a tagok több más együttesben is megfordultak, és csak nagy ritkán játszanak újra együtt. Ezúttal Ganxsta Döglégy Zoltán dobol majd a csapatban, ahogy az pár évvel ezelőtt, a rendszerváltó punk bandákat összehozó Sipirc Fesztiválon is történt. Augusztus 19-én a Fekete Zaj bérlettel rendelkezők kedvezményes áron, 1800 forintért láthatják a három zenekar koncertjét.

A Negative Art bemutatja: Fekete Zaj Fesztivál 2013
2013. augusztus 16-17-18. péntek-vasárnap. Programkezdés minden nap 16 órakor
Budapest, Dürer Kert (4 színpadon)
Fellépők: Atari Teenage Riot, Vágtázó Halottkémek, Andy Cairns (Therapy?), Psycho Mutants, Alba Hyseni Project, Volkova Sisters, Tej, Hangmás, Kobza Vajk Group & Thomas Gundermann, Képzelt Város, Chiki Liki tu-a, Kontrollzé, Shapat Terror, Yellow Spots, Grabanc, The Moon and the Nightspirit, Médeia Fiai, The Trousers

Jegy- és bérletárak:
Bérlet: augusztus 15-ig 8000 Ft, augusztus 16-tól és a helyszínen 9000 Ft.
Napijegy: augusztus 15-ig 3000 Ft, augusztus 16-tól és a helyszínen 3500 Ft.
Jegyek kaphatók a Wave-ben, a CD Pincében és a Dürer Kertben, valamint megrendelhetők átutalással az info@rnrticket.hu címen. Kaphatók továbbá országszerte a Tex és a Ticketportal hálózatában.

Fekete Zaj Ráadás nap
2013. augusztus 19., hétfő
Budapest, A38 Hajó
Jello Biafra & The Guantanamo School of Medicine, ETA, Kollaps koncertek
Belépő: 3500 Ft, Fekete Zaj bérlettel 1800 Ft

Kapcsolódó weboldalak:
http://feketezaj.tumblr.com
http://www.jellobiafra.org/
http://vhk.mediastorm.hu/

https://www.facebook.com/feketezaj