2013. augusztus 21.

Nile, Ex Deo: ókort idéző death metal bandák a Club 202-ben

A szeptember 3-án Budapesten játszó Nile és Ex Deo is remek példa arra, hogy a brutális énekhanggal és dalszövegekkel operáló death metal műfajnál sem maga a lehengerlő hangzás az egyetlen kitűzhető cél – a két extrém metal zenekar ugyanis az emberiség történetének két viharos, mai szemmel nézve talán túlzottan is nyers és brutális világába kalauzolja a hallgatót: az ókori Egyiptom és a Római Birodalom évszázadaiba. A Club 202-ben tartandó koncerten szintén játszik a francia Svart Crown zenekar.

A Karl Sanders, Chief Spires és Pete Hammoura által 1993-ban alakított Nile a kezdetektől fogva egyéni zenei irányba indult: az ókori egyiptomi kultúra iránti érdeklődésüket, rajongásukat kombinálták a death metal vadságával. És bár azt nem állíthatjuk, hogy az ókori kultúra hétköznapjai tele lettek volna horrorfilmekbe illő jelenetekkel, az azért biztos, hogy a sok furcsa, ma már durvának tűnő rituálé, és a különböző túlvilági lények, szellemek világa, no meg a sok háborúskodás bőségesen szolgáltat témát és inspirációt egy death metal zenekar dalszerzője számára.

A Nile dalaiban a brutális death metal mellett szimfonikus zenekari elemek is hallhatóak, szövegként pedig a ránk maradt hieroglifák, papirusztekercsek, sírfeliratok és templomi vésetek elevenednek meg. Az erős koncepciónak, a technikás zenei megvalósításnak és a következetesen jó minőségű lemezeknek köszönhetően a Nile albumról albumra nagyobb ismertségnek örvend, így az extrém zenei műfaj ellenére is képes volt bekerülni az Egyesült Államok, Németország és a skandináv országok albumeladási listáira.

A 2012-es At The Gate Of Sethu lemezzel az immár 20 éves zenekar azt is szemlélteti, hogy az üzleti sikereket továbbra sem tartják előbbre valónak a zenénél magánál, hiszen a letaglózó kiadvány szikár és brutális hangzásával visszanyúl a '98-as Amongst the Catacombs of Nephren-Ka és az In Their Darkened Shrines lemezekhez. Nagy szerencse, ha az ember olyan lemezekhez tud visszanyúlni, melyek a maguk idejében korszakos jelentőségűek voltak.. nem is csoda, hogy a Kerrang! Magazin nemrég egyszerűen a „Death metal megmentőinek” nevezte a csapatot. Az új lemezhez készült Enduring The Eternal Molestation Of Flame című videó itt látható:



Az egyiptomi tematikát az ókor egy másik nagy birodalma előzi majd meg a Club 202 színpadán, a szintén fellépő Ex Deo ugyanis a Római Birodalom légióinak világából merít inspirációt – ez a világ is bővelkedik a brutális témákban, így nem is csoda, hogy az Ex Deo is death metalt játszik. Méghozzá világszínvonalon, hiszen a csapatot az a Maurizio Iacono vezeti, aki Kataklysm nevű zenekarával már most is a műfaj élvonalbeli képviselőjének számít. Maurizio sosem csinált titkot belőle, hogy mennyire büszke itáliai gyökereire, és mekkora rajongója az ókori Róma történetének, kultúrájának. Az Ex Deo tulajdonképpen ezen szenvedélyének zenei lenyomata, egy valóra vált álom - legutóbbi, Caligula című albumuk pedig ezen belül is a névadó császár uralkodásának őrült éveiről szól.

A két neves csapatot a francia színtér egyik legbrutálisabb képviselője kíséri el a turnén: a Svart Crown 2005-ben alakult, legutóbbi, Profane című lemezük pedig idén jelent meg. A black/death metal banda nyomasztó témákat feldolgozó műsora minden bizonnyal megalapozza a szeptember 3-ai est komor hangulatát a Club 202-ben.

A Concerto Music bemutatja: At The Gates of Sethu – European Tour Part II.
2013. szeptember 3., kedd 18 óra
Budapest, Club 202
Nile, Ex Deo, Svart Crown koncertek
Belépő: 3999 Ft
Jegyek kaphatók a Tickeportal és a Ticket Expressz hálózatában,a CD Pince, Hammer Zenebarlang, Headbanger üzletekben, valamint a Club 202-ben és www.concerto.hu oldalon.

Kapcsolódó weboldalak:http://www.concerto.hu
http://www.nile-catacombs.net

https://www.facebook.com/concertoconcerts
https://www.facebook.com/events/406261956156628/