2007. április 3.

ÍON - Madre, Protégenos


Az Íon zenekart alapító Duncan Patterson pályafutásának kezdete a kilencvenes évek elejére nyúlik vissza, de az Íon az első olyan önálló projektje, ahol kiteljesedhetett művészi mondanivalója. A kilencvenes évek elején az Anathema tagjaként ismerhettük meg: basszusgitárosként és dalszerzőként meghatározó tagja volt az együttesnek, mely kezdeti karcos doom metal gyökereiből kiindulva mára a melankolikus brit rockzene egyedi és különleges hangzásvilágú képviselőjévé vált.

Hasonló utat járt be maga Patterson is: a csapatből való kiválás után az Antimatterhez csatlakozott, amely kifejezetten akusztikus hangszerelésű, szelíd érzésekkel teli dalairól vált ismertté. Duncan azonban még tovább ment, így 2004-ben ebből a zenekarból is távozott, hogy egy még komolyabb és kifinomultabb zenei világú projektet indítson - ez az Íon.

Az Íon tehát eddigi legszemélyesebb megnyilvánulása, mely spirituális mélységekig enged betekintést Duncan személyébe és kulturális - vagyis ír nemzeti - örökségébe. Mindezt jól szimbolizálja a névválasztás is, hiszen az Íon az ősi ír (gael) nyelven tisztaságot jelent.

A Madre, Protégenos című debütáló album egy középkori hangulatokkal - ír misztikum, mediterrán utánérzések - operáló világzenei korong, melyen könnyed, álomszerű, fátyolos hangzású tételek sorjáznak  - jelképezve egy megfáradt, üldözött lélek béke utáni reménytelen, megfáradt sóvárgását.


A meghitt hangulatot nagyzolás és technikai bűvésztrükkök nélkül teremti meg Duncan, akit számtalan vendégelőadó segített ebben, így az amúgy minimalista felfogásban készített album egy rendkvül gazdag hangszerelésű, nemzetközi alkotás lett: számtalan ütőshangszer, akusztikus gitár, tambura, fuvola, furulya és billentyűsök is  hallhatók a lemezen, a számos emlékezetes énekhang mellett. Görög, ír, ausztrál, olasz, amerikai és mexikói előadók is közreműködtek a Madre, Protégenos-on, mely a portugál Equilibrium Music gondozásában jelent meg, Magyarországon pedig a Firebox Europe terjesztésében kapható - többek között az Alexandra könyvesboltokban, és a www.fireboxmagyarorszag.hu oldalon.


Kapcsolódó weboldalak: